Help! hoe vindt ik mijn klanten

Help! hoe vindt ik mijn klanten

Dan is het eindelijk zo ver… je eigen bedrijf. KVK ingeschreven, algemene voorwaarde op orde, website gebouwd, huistyle gemaakt en dan mogen de klanten binnen stromen. Na een poosje hopen en wachten en wat Facebook berichten plaatsen komt er geen schot in de zaak. En hoe pak je dat dan aan?

Photo by Monstera

Waar moet ik dan beginnen?

Het vinden van klanten is in het begin zeker niet zo eenvoudig als wat het lijkt. Vaak heb je je eigen netwerk in het begin goed gebruikt en kun je daar een stuk uit voortborduren maar om sneller meer volume te creëren heb je toch meer nodig. Natuurlijk is dit voor iedereen maat werk en is het vinden van de juiste klanten voor iedere onderneming in elke branch anders. Maar er zijn een aantal punten waar iedereen mee kan starten.

Netwerkbijeenkomsten

Voor sommige een nachtmerrie voor andere een uitvinding, netwerk bijeenkomsten. Je leert in korte tijd veel ondernemers in de regio van jou bedrijf kennen. En dit hoeft niet perse geld te kosten, vaak doen gemeente hier zelf al aan mee maar daarnaast zijn er ook veel andere organisaties die dit organiseren.

Photo by fauxels

een paar voorbeelden om je op weg te helpen zijn de volgende bedrijven:

  • De bitterballen borrel
  • KVK Starters event
  • Vaak geeft de gemeente waarin je woont ook opties voor netwerk events

Social media

Social media maakt een groot deel uit van ons leven, en daarom is het juist zo belangrijk dat je hier optimaal gebruik van maakt. Zorg er voor dat je zo veel mogelijk voor jou relevante sociale kanalen gebruikt en er voldoende informatie te vinden is over jou en jouw product. Laat regelmatig wat van je weten en post dit waar mogelijk ook door naar je persoonlijke sociale media kanalen om je eigen vrienden en kennissen netwerk ook op de hoogte te stellen van waar je mee bezig bent. Het kan zomaar zo zijn dat er een potentiële klant bij hun in het netwerk zit.

Go big or go home

Om eerlijk te zijn ben ik het hier niet volledig mee eens maar er zit altijd een effect in het maken van offline reclame. Het kan namelijk best duur zijn. Maar, als in een pretpark een uur in de rij staat achter een man met een mooie jas met reclame er op vangt het toch je aandacht. Auto reclame, en kleding goed inzetten heeft een effect. Ook als je er maar minimaal in investeert maar het wel juist inzet

Photo by Leeloo Thefirst

Wat doet jou gemeente?

Sommige gemeente hebben een lokale omroep, een dorps blad of andere mogelijkheden waar je als (startend) ondernemer gebruik van kan maken. In mijn gemeente hebben ze de optie om lantaarnpaal reclame te plaatsen met een korting van 75%. Ik weet dat er ook gemeente zijn waarbij de lokale omroep je eerste plaatsing in hun krant met korting geeft of zelfs een gratis intervieuw met je afneemt.

Waar het op neer komt soms is hulp dichtbij en kun je dus tegen een kleine of minimale vergoeding een mooi resultaat behalen. Informeer bij je gemeente en wie weet.

Hou vol en wees consequent

Vaak is het sleutelwoord voor het vinden van succes, volhouden en geloven in het feit dat wat jij doet een gat is in de markt en dat het een verschil kan maken. Ook hoeft dit verschil niet groot te zijn het helpt al als je zelf doet wat je leuk vindt en daar passie voor hebt voor je vak dit straal je namelijk zonder dat je het door hebt uit.

Maar vergeet niet, You can do this!

Vergeet niet om af en toe rust je nemen je creativiteit te stimuleren en last but not least wees zelf je grootste supporter!